Son zamanlarda yapılan zamlarla beraber bazı meslek gruplarının maaşlarında da artış yaşandı. Bu meslek gruplarından biri de ambulans şoförlüğü oldu.

Ambulans şoförleri, zorlu çalışma koşullarına rağmen hayat kurtaran bir görev üstlenirler ve bu nedenle esnek ve özverili olmaları gerekir. Dolayısıyla da ambulans şoförü maaşı asgari ücretten fazladır.

Buna göre, 112 ambulans şoförü maaşı ne kadar? 2024 yılı itibariyle yapılan zamlarla beraber güncellenen ambulans şoförlerinin maaşlarını derledik…

Ambulans Soforu Maaslari 9

Ambulans Şoförü Maaşı Ne Kadar?

Ambulans şoförleri, sağlık hizmetlerinin önemli bir parçasını oluşturan ve hastaların hastaneye hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayan çalışanlardır. Acil durum çağrılarına yanıt vererek olay yerine en hızlı şekilde ulaşması gereken ambulans şoförleri, hastayı en kısa sürede hastaneye ulaştırmak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. 

Trafik kurallarına uygun ve güvenli bir şekilde araç kullanmak zorunda olan 112 acil servis şoförleri, acil durumlarda yüksek hızda ve güvenli bir şekilde araç kullanmak zorundadırlar. Oldukça yüksek stres altında çalıştıkları için ambulans şoförü maaşları da buna bağlı olarak pek çok meslek grubu maaşlarına göre yüksektir. 

Ambulan şoförü maaşı 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:

KIDEM

MAAŞ

En Düşük Ambulans Şoförü Maaşı

27.000 Türk Lirası

Ortalama Ambulans Şoförü Maaşı

32.500 Türk Lirası

En Yüksek Ambulans Şoförü Maaşı

42.500 Türk Lirası

  • Ambulans şoförü maaşı devlet hastanelerinde 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle en düşük 27.000 Türk Lirası civarındadır. 
  • Ortalama bir ambulans şoförü maaşı 2024 yılı itibariyle 32.500 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
  • Türkiye’de 2024 yılının Temmuz ayı itibariyle en yüksek ambulans şoförü maaşı ise 42.500 Türk Lirası olarak güncellenmiştir.

NOT: Bu maaşlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde veya özel ambulanslarda çalışma durumu, medeni hal, çocuk sayısı, deneyim ve kıdem gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tabloda verilen maaşlar ortalama başlangıç ücretleridir. 

Ambulans şoförü maaşları ne kadar sorusunu sizler için ayrıntılı bir şekilde açıkladık, şimdi diğer merak edilen konulara değinelim…

Ambulans Soforu Maaslari 12

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans şoförü maaşı ile ilgili olarak araştırılan bir başka nokta ise nasıl ambulans şoförü olunacağı ve gerekli şartları neler olduğudur. Özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde çalışma imkanı olan ambulans şoförü olmak için bazı şartlar vardır. 

Öncelikle, en az lise mezunu olmak ambulans şoförü olmak için ilk şarttır. Bunun için üniversitelerin, İlk ve Acil (Paramedik), İşletme, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (MYO), Kamu Yönetimi ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi gibi bölümlerinden birini tamamlamak gerekmektedir.

Ambulans şoförü olmak için ikinci şart ise, ehliyet sahibi olmaktır. Ambulans kullanabilmek için B sınıfı ehliyetin alınması gerekir. Daha sonra, acil durumlarda hastalara ilk müdahaleyi yapabilmek için ilk yardım sertifikası almak zorunludur. İlk yardım ve acil müdahale eğitimleri, bir ambulans şoförünün temel nitelikleri arasında yer almaktadır.

Ambulans şoförleri, zorlu ve stresli olabilen ancak aynı zamanda hayat kurtarıcı bir iş yapan önemli sağlık çalışanlarıdır. Çalışma şartları, çalıştıkları yere ve vardiyalarına göre değişiklik gösterir. Peki, 112 ambulans şoförü olmak için ne gerekli?

Ambulans şoförü çalışma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Ambulans şoförleri genellikle vardiyalı çalışır. Vardiyalar 12 saat, 24 saat veya daha uzun olabilir.
  • Ambulans şoförleri nöbet sistemi ile çalışırlar. 24 saatlik bir vardiyada çalıştıktan sonra 24 saat dinlenme hakkında sahiptirler.
  • Ambulans şoförlerinin hafta sonu veya resmi tatil günlerinde de çalışmaları gerekebilir.
  • Vardiya sırasında dinlenme ve uyku molaları için belirlenmiş süreler olabilir, ancak acil durum çağrıları bu süreleri etkileyebilir.

Bu şartları tamamladıktan sonra başvuru yapılabilir. Ambulans şoförü alımı için ilanlar, genellikle belediyeler ve sağlık kurumlarının internet sitelerinde duyurulmaktadır.

Ambulans Soforu Maaslari

Sıkça Sorulan Sorular

Ambulans şoförü maaşı ile ilgili diğer merak edilen sorulara aşağıdaki gibidir:

Ambulans Şoförü Günde Kaç Saat Çalışır?

Stres ve baskı altında çalışan ambulans şoförlerinin çalışma saatleri, vardiya sistemine ve çalıştıkları yere göre değişir. Genellikle 12 saatlik vardiyalarda çalışırlar, nöbet sistemi de uygulanabilir. Hafta sonu ve tatil günlerinde de görev yapmaları gerekebilir. Ortalama çalışma süresi 8 ila 10 saat arasındadır, ancak acil durumlar ve yoğun dönemlerde bu süre uzayabilir.

Lise Mezunu Ambulans Şoförü Olabilir mi?

En az lise mezunu olmak ve B sınıfı ehliyetin olması ambulans şoförü olmak için temel şartlardır.

Kaynak: HABER MERKEZİ