Antalya’da her yıl Antalya Valiliği tarafından orman yangınlarını önlemek için yasaklar alınsa da alevlere engel olunamıyor. Her yıl şiddetini arttırarak devam ettiren orman yangınlarını önlemek için alınan tedbirler yetersiz kalıyor. Konuya ilişkin konuşan Orman Mühendisi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Neyişçi, yasakçı anlayışın yangınların önüne geçmediğini dile getirdi. Yasakçı anlayış nedeniyle orman yangınlarının daha da arttığını ileri süren Prof. Dr. Neyişçi, sorunun asıl kaynağı Orman Genel Müdürlüğü’nün yanlış politika be orman yangın yönetmeliğinin yetersiz olduğunu söyledi.
YANLIŞ KARARLAR YANGINA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Antalya Valiliği tarafından orman yangınlarını önlemek amacıyla mevsiminden önce alınan kararların yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Neyişçi, “Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarını yönetme politikası da hatalıdır. Nedenlerine gelince, onları açıklayayım. Bu iki kurumun yaklaşımı yanlış. Orman Genel Müdürlüğü zaten devletin bir kurumudur; vali ise devletin yerel temsilcisidir. Politika yanlış olduğunda, bu hata kaçınılmaz olarak valiye de yansır. Sonuç olarak, orman yangınlarının yönetimi konusunda nihai sorumluluk Orman Genel Müdürlüğü’ndedir. Devlete, makam sahiplerine ve dolaylı olarak valiliğe sunulan bütün tedbir önerileri orman mühendisleri tarafından hazırlanır. Yani sorumluluk bizdedir” diye konuştu.
“Burada “devlet” derken Orman Genel Müdürlüğü’nü, vali derken onun da aynı sistem içinde yer aldığını kastediyorum” diyen Prof. Dr. Neyişçi, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Doğru bilgi alması gereken yer orman mühendisliğidir. Orman Genel Müdürlüğü zaten orman mühendislerinden oluşur. Ancak orman mühendisleri yangınlarla ilgili yeterince derinlemesine araştırma yapmamış ve uzmanlaşmamışlarsa, devlete yanlış bilgi verirler. Bu yanlışlık en sonunda valiye kadar uzanır.”
YASAKLARLA BU SORUN ÇÖZÜLMEZ
Yasaklarla orman yangınlarını önlenemeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Neyişçi, valiliğin her yıl aynı şeyleri tekrar ettiğini söyledi. Prof. Dr. Neyişçi, “Bunun sebebi biz orman mühendisleri olarak yanlış yönlendirdiğimiz için onların da aynısını söylemeleri. Bir orman mühendisi olarak konuşuyorum: Valiler her yangın mevsimi geldiğinde “Ormana giriş yasak, anız yakmak yasak, şu yasak, bu yasak” şeklinde açıklamalar yapıyorlar. Ancak bu söylemlerin orman yangınları üzerinde gerçekten bir etkisi var mı?
Bu noktada önce biz orman mühendislerinin düşünüp, ardından Orman Genel Müdürlüğü’ne ve valiliğe şu uyarıyı yapmamız gerekiyor: “Aldığınız önlemler yanlış, bunları değiştirin. Yasaklarla bu sorun çözülmez.” Yasaklar, ormanla insan arasındaki ilişkiyi bozar. Bunun yerine, Orman Genel Müdürlüğü olarak insanların ormandan faydalanmasını sağlayacak, ormanla ilişkilerini güçlendirecek tedbirler almalıyız. Örneğin, yeterli sayıda piknik alanı oluşturmak gerekir. Bu maliyetli bir çözüm değildir. İnsanları bu alanlarda vakit geçirmeye teşvik etmeli, orman içinde yürüyüş yolları yaparak doğayla ilişkilerini güçlendirmeliyiz” diye konuştu.
“YANGINLAR YÜZDE 100’Ü İNSAN KAYNAKLIDIR”
Bu süreçte halka, orman yangınlarına karşı nasıl daha dikkatli olabilecekleri, pikniklerini nasıl güvenli şekilde yapabilecekleri ve yangınları nasıl önleyebilecekleri anlatılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Neyişçi, orman yangınlarının yüzde 100’e yakını insan kaynaklı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Neyişçi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Sadece yasak koymak, sorumluluktan kaçmak anlamına gelir. Ancak yasaklar yangınları önlemek yerine, yangınların çıkmasına neden olabilir. Orman yangınlarının yüzde 100’ü insan kaynaklıdır. Yıldırımlardan çıkan yangınları kontrol edemeyiz; ancak geri kalan yangınları önleyebiliriz. Ormanla insan arasındaki ilişkiyi yasaklarla değil, sevgi ve bağlılık oluşturacak projelerle güçlendirmeliyiz. Valilik ve Orman Genel Müdürlüğü de bu anlayışı benimseyerek insanlara orman sevgisini artıracak projeler sunmalıdır. İnsan sevdiği şeyi korur ve yanmasını istemez.”
“YANLIŞ DÜŞÜNCELERİ DEĞİŞMEZSE YANGINLAR ARTAR”
“Yangınları önlemek için önce orman mühendislerinin bakış açısını değiştirmemiz gerekir” diyen Prof. Dr. Neyişçi, “Orman Genel Müdürlüğü, orman mühendislerinden oluşur. Bakan da onların söylediklerine göre hareket eder. Tüm kararlar Orman Genel Müdürlüğü tarafından şekillendirilir. Dolayısıyla orman mühendislerinin orman yangınları konusundaki yanlış düşünceleri değişmezse, yangınlar artmaya devam eder. İklim değişikliği bahanesinin arkasına saklanmamalıyız. Öncelikli olarak orman yangınlarına bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Bir valinin şu soruyu sorması gerekir: ‘Senelerdir aynı yasakları koyuyoruz. Ancak anız yangını gerçekten nasıl ormana sıçrıyor?’ Anız yangınları düşük enerjili yangınlardır. Ormana nasıl sıçradığını sorgulamak gerekir. Burada suç Orman Genel Müdürlüğü’ndedir. Vali anız yakmayı yasaklıyorsa, Orman Genel Müdürlüğü şu soruya cevap vermelidir: ‘Bu küçük ateşin ormana sıçramasını önlemek için ne yaptık?’” diyerek sözlerine son verdi.