Yaklaşık 400 tarım ürününe zarar veren Kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele konusunda ciddi adımlar atılıyor. Batı Akdeniz tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde (BATEM) üretilen yararlı organizmalar, kahverengi kokarcadan koruması için bitkilere uygulanıyor.
BATEM’DE ÜRETİLİP SAHAYA ZALINIYOR
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, daha çok Karadeniz’de etkili olan kahverengi kokarcanın Antalya’ya ulaşmasını engellemek için ürettikleri faydalı böcekleri, bahçelere saldıklarını söyledi. Kahverengi kokarcanın 300’den fazla türünün olduğunu ve biyolojik mücadele ile zararlı böceklerle mücadele ettiklerini belirterek, “BATEM olarak yararlı böcekleri üretiyoruz. Kahverengi kokarca daha çok Karadeniz bölgesinde yaygın. Yararlı böcekler, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde üretimi yapılıp bize gönderiliyor. Biz de bunun üretimini sürdürüyoruz” dedi.
400 ÜRÜNE ZARAR VEREBİLİYOR
BATEM olarak İzmir’den Hatay’a kadar olan coğrafyadaki 8 ilde çalıştıklarını belirten BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, “Kahverengi kokarca, narenciyeden sebzeye kadar yaklaşık 400 ürüne zarar veriyor. Bu böceğe karşı yararlı böcekleri salıyoruz ve kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele ediyoruz. Devlet imkanı ile üretilip çiftçilere ücretsiz olarak veriliyor. Faydalı böcekler, zararlı böceklerin gelmesini engelliyor. Faydalı böcekler doğal düşmanlarla mücadele ediyor” şeklinde konuştu.
TUZAK TAKİBİ YAPILIYOR
Antalya’nın biyolojik mücadelede öncü bir il olduğunu belirten Ünlü, konuyla ilgili şunları söyledi: “2023 yılından itibaren kitlesel olarak bu çalışma yapılıyor. Şu anda Antalya’da kahverengi böcek tespit edildi ancak herhangi bir zarar görülmedi. Önceden tedbir almak adına böceklerin üretimini yapıp sahada uyguluyoruz. Sahada herhangi bir bulaşım olup olmadığı konusunda tuzak takipleri yapıyoruz. Riskli bir zararlı ve ön tedbir alma konusunda çalışıyoruz. Kimyasal mücadele son çare ve bunun için biyolojik mücadeleyi öncelik olarak ele alıyoruz.”