Çiftçiler, Antalya’da üreticiler girdi maliyetleriyle baş edemedikçe üretimden uzaklaşıyor.  Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Şubat ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi hakkında değerlendirmelerde bulundu.  ATB başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE’nin verilerini değerlendirirken üreticilerin birikmiş zararlarının azalacağını belirtirken veterinerlik hizmetlerinin ise rekor düzeyde seyrettiğini ifade etti.

Alicandır (Small)

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Şubat ayı tarımsal girdi endeksleri hakkında yaptığı açıklamada tarımsal girdi fiyat endeksinin aylık yüzde 7,18, yıllık yüzde 58,29 olarak bildirildiğini ve tarım faaliyetlerinde bulunanlar için son bir senelik eğilimin üretici aleyhine seyrettiğini Şubat ayındaki aylık ve yıllık girdi maliyetlerinin artışının ise, üretici fiyatlarının altında seyrettiğini belirterek, "Üretici lehindeki bu aylık ve yıllık seyrin önümüzdeki aylarda devam etmesi, üreticiler için önem arz etmektedir. Böylece üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

EN YÜKSEK DEĞERLERE ULAŞTI

Tarim1 (Small)

Şubat ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerinde ise, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 3,63 ve yıllıkta ise yüzde 46,51’lik artış yaşandığını Şubat ayları itibariyle aylıkta 2022 senesinden, yıllıkta ise 2022 ve 2023 yıllarından sonraki en yüksek değerlere ulaştığını ve Şubat’ta aylık tohumda yüzde 5,55, enerjide yüzde 5,76, gübrede yüzde 3,58, ilaçta yüzde 2,73, veteriner hizmetlerinde yüzde -0,41, yemde yüzde 2,41 ve diğer kalemlerde yüzde 5,85’lik değişim olduğunu belirtirken, yıllıkta tohumda yüzde 53,37, enerjide yüzde 61,36, gübrede yüzde 24,25, ilaçta yüzde 21,33, veteriner hizmetlerinde yüzde 164,78, yemde yüzde 36,81 ve diğer kalemlerde ise yüzde 90,16’lık artış yaşandığını ifade etti. Çandır, "tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzde 3,34 ve yıllık yüzde 75,27’lik artış ilan edildi" dedi.

VETERİNERLİK HİZMETLERİ REKOR DÜZEYDE

Tarim2 (Small)

Başkan Çandır, Veterinerlik hizmetlerinde son 6 ayda büyük bir artış yaşandığını, şubatta bu artış eğiliminin, yüzde -0,41 ile ilk kez düşüş yaşadığını belirtirken "Şubat ayındaki bu düşüşe rağmen yıllık veterinerlik hizmetleri artışı yüzde 164,78 ile rekor düzeyde yüksek seyretmeye devam etmiştir. Diğer bir dikkat çekici durum, diğer kalemindeki aylık yüzde 5,85’lik artışa karşılık yıllık olarak yüzde 90,16 gibi nispi yüksek düzeyini devam ettirmesi olmuştur” açıklamasını yaptı.

Muhabir: GÜNAY SARI