Antalya’daki üst geçitlerde bulunan asansörler ve yürüyen merdivenler sık sık arızalanması vatandaşları çileden çıkartı yor. Sürekli olarak bozulan yürüyen merdiven ve asansörler özellikle engelli vatandaşların büyük bir mağduriyet yaşamasına yol açıyor. Her ne kadar bakım yapılsa da sürekli bozulan asansörler bakımında yetersi kalınması dikkatlerden kaçmıyor.  Tamir edilmesine rağmen tekrar tekrar bozulması, bakım ve onarım süreçlerinde bazı aksaklıklar olduğunu gösterirken, MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, sürekli olarak arıza takibi yapılması gerektiğini söyledi. Başkan Atmaca, bakımların aksatılmaması gerektiği vurgularken, yapılan bakımda eksiklik varsa gerekli işlemlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Atmaca

BAKIM PERİYOTLARI SIKI TAKİP EDİLMELİ

Asansör ve yürüyen merdiven gibi makinelerin sağlıklı çalışması için bakım periyotlarının sıkı şekilde takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Atmaca, “Eğer bakım aksatılmıyorsa ve tüm işlemler doğru bir şekilde uygulanıyorsa, bir makinenin çalışmaması söz konusu olamaz. Yetkili birimlerin, bakım süreçlerini titizlikle kontrol etmesi ve bakım hizmeti sağlayan firmayla sürekli iletişim halinde olup olası aksaklıkları önlemesi büyük önem taşır” diye konuştu.

Antalya'da Çatısız Üst Geçitler (4)

“GEREKLİ İŞLEMLERİ EKSİKSİZ UYGULAMASI GEREKLİDİR"

Bir makinenin sağlıklı çalışması için bakımının doğru yapılmasının şart olduğunu dile getiren Başkan Atmaca, bakım sonucunda bir parçada sorun tespit edilirse, onarım yapılmalı ya da gerekirse ilgili parça değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Üst geçitlerde bulunan bu tür mekanizmalar sık kullanıldığı için aşınma ve yıpranma payının da oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Atmaca, bu durum, daha sık bakım gerektirdiğini ifade etti.  Eğer bir parçanın onarımı yeterli çözümü sağlayamıyorsa, doğrudan değişimin yapılmasını söyleyen Başkan Atmaca, Konuşmasında şu sözleri kullandı:

“Bakım sadece yüzeysel bir inceleme değil, eksikliklerin tespiti ve giderilmesi sürecidir. Eğer tespit doğru yapılmazsa veya eksikler tam olarak giderilmezse, makine çalışmaya devam edemez. Örneğin, evinizdeki çamaşır makinesi bozulduğunda tamir edilmesine rağmen tekrar bozuluyorsa, bu hatalı tespitin bir göstergesidir.  Bakımcıların doğru teşhis yapması ve bu doğrultuda gerekli işlemleri eksiksiz uygulaması gereklidir. Bir makinenin çalışmaması, bakım sürecindeki hatalı tespitlerden kaynaklanır. Bu durum, sağlık alanındaki teşhis ve tedavi sürecine benzer bir yapıya sahiptir. Önce doğru teşhis konur, ardından uygun tedavi uygulanır. Eğer teşhis yanlışsa, tedavi süreci de başarısız olur ve sorun devam eder. Makine arızaları için de aynı prensip geçerlidir. İlk olarak arızanın kaynağı tespit edilir: Motor mu, redüktör mü, dişli mi, kayış mı, kasnak mı? Tanı doğru konulduktan sonra, onarım yapılır. Ancak, yapılan onarıma rağmen sorun çözülmüyorsa, ilgili parçanın değiştirilmesi gerekir.”

“EKSİK VE ARIZA YANLIŞ YAPILIRSA SORUN DEVAM EDER”

Sık kullanım nedeniyle bu makinelerde doğal bir aşınma yaşandığını yineleyen Başkan Atmaca, konuşmasında, “Doğru bakım ve zamanında müdahale ile bu tür sorunların büyük ölçüde önüne geçilebilir. Eğer bakım süreçlerinde eksiklikler varsa veya arızalar yanlış teşhis ediliyorsa, sorunlar devam eder. Bu nedenle bakım ve onarım sürecinin sıkı bir şekilde denetlenmesi ve eksiklerin giderilmesi gerekir” ifadelerine yer vererek sözlerinsen son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ