Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz, göç, sosyal ve toplumsal olaylar pek çok sorunu beraberinde getirdi. Bununla evlenme oranları azalırken boşanma oranları da artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Evlenme ve Boşanma İstatistikleri 2024 yılı verilerine göre, kesinleşen boşanma davaları sonucunda bir yılda 187 bin 343 çift boşandı. Ayrıca kesinleşen boşanma davalarında 186 bin 536 çocuğun velayet sorunu yaşandı. Boşanma davaları sonucu, çocukların velayetinin çoğunlukla anneye verildiği görülürken 2024 yılında çocukların velayetinin yüzde 74,4'ü anneye, yüzde 25,6'sı babaya verildiği kayıtlara düştü.
TÜİK verilerine göre kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il, binde 3,29 ile Antalya oldu. Antalya’dan sonra ise binde 3,09 ile İzmir, binde 3,04 ile Karaman izledi. TÜİK verilerine göre boşanmaların yüzde 33,7'si evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleştiği kayıtlara geçti. Yapılan evlilik sürelerine göre 24 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 21,3'ü ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleştiği kayıtlara geçti.
HER YIL BOŞANMADA BİRİNCİ
Her yıl artan boşanmaların altında pek çok sorun yaşanırken Aile Danışmanları Derneği Başkanı Yusuf Erdemir, ana nedenin göç, ekonomik kriz ve kültürel uyuşmazlığın boşanmaya neden olacağını ifade etti.
Antalya’daki boşanma oranlarında sadece 2024 yılında değil geçtiğimiz yıllarda da birinciliği eline aldığını ifade eden Başkan Erdemir, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Antalya’da artan boşanmayla ilgili birçok faktör var. Ekonomik, sosyal ve kültürel faktörler bulunuyor. Bu durumun yaşanmasında en başta ekonomik sıkıntılar var bunun yanı sıra kültürel problemler yaşanması boşanmaya neden oluyor. Antalya'ya göç alan bir il ve gençler ilk aşkla evleniyor ancak sonrasında gerek sosyal uyumsuzluk gerek ekonomik sıkıntılarla boşanmaya gidebiliyorlar.”
BOŞANMANIN NEDENİ GÖÇ
Antalya’da küçük illerde olduğu gibi sokak ve çevre baskısı olmadığını vurgulayan Başkam Erdemir, boşanman nedenleri arasında en önemli sorunun göç olduğunu belirtti. Başkan Erdemir, konuşmasında “Antalya’da herkes özgür takılıyor. Evlenmeye karar veriliyor; Evleniliyor ve ondan sonra da tıkanıyor kolayca da boşanabiliyorlar. Antalya’nın göç alan bir il olması en büyük faktör bana göre, Antalya'nın dışarıdan göç alan bir il, göç aldığı için dışarıdan hem yerli hem de yabancı geliyor. Kontrolsüz bir büyüme ve göç var. Yerleşen insanların bir takım kültürel farklılıkları var. Çiftler, değişik farklı kültürlerle gelip burada tanışıp evlilikle sonuçlanıyor ama o sonraki yıllarda kültürel farklılıklar, anlaşmazlıklar yaşandığı için çok kolay bir şekilde ayrılıyor” ifadelerine yer verdi.
“AİLE KURMAK ZORLAŞACAK”
Geçmiş yıllarda boşanma nedeni aldatma, psikolojik ve fiziksel şiddet olurken ancak şimdi çok küçük nedenlerden dolayı çiftlerin rahatlıkla boşandığını dile getiren Başkan Erdemir, İlerleyen yıllarda boşanma oranları artacağını ve Antalya'da ise aile kurmanın zorlaşacağını ifade ederek, “Dünya genelinde bir takım sosyal bozulmalar yaşanırken Antalya’da biraz daha farklı. Türkiye'nin ekonomik yapısı, işsizlik, aynı şekilde ekonomik sıkıntılar ve ülkenin yönetimindeki bir takım sıkıntıların yaşanması aile kurmayı zorlaştırıyor. Süreç böyle devam ettiği, düzelme olmadığı ve gerek sosyal gerek ekonomik olarak aile kurmak zorlaşacak. Aynı zamanda aile yıllı olması bir şey ifade etmiyor. Aileye bir katkı verilmedikten sonra çok bir anlamı kalmıyor. Etnik ayrımcılık yapmadan Atatürk'ün yolundan gitmediğimiz sürece bu boşanma sorunu yaşayacağız. Maalesef son dönemlerde bu sürecin içindeyiz” sözlerine son verdi.