Antalya’nın en önemli yürüyüş rotası Geyikbayırı’ndan başlayıp Fethiye’ye kadar uzanan Likya Yoludur. Binlerce yıl önce bölgede yaşayan insanların hayatına dair ip uçları sunan Likya yolu üzerinde 20’nin üzerinde antik kent bulunur. Üzerinden geçilen yolların tarihle kaplı olduğu Likya Yolu Ege ve Akdeniz’in en güzel koy ve körfezlerine sahiptir. Peki Likya Yolunun hikayesi nedir, kim tarafından bulunmuştur? İşte detaylar..

Likya Yolu3

LİKYALILAR KİMDİR, NEREDE YAŞAMIŞLARDIR?

Likyalılar M.Ö. 15-14 yy.’dan beri Işık Ülkesi anlamına gelen Likya’da yaşıyordu. Antalya’dan Fethiye’ye uzanan bu bölge Teke Yarımadası olarak da bilinir. Likyalılar, Pers işgalinin ardından bir süre Pers İmparatorluğu hakimiyetinde yaşadı. Ardından Büyük İskender’in işgali ile karşılaştılar. Büyük İskender’in Pers- Makedonya savaşını kazanmasının ardında Likya, Yunanca konuşan toplulukların akınına uğradı. Likya kültürü hızla değişmeye başladı bu durum dillerine de yansıdı. Yunancanın etkisiyle Likyalıların kendi yerel dilleri olan Luvice ve kültürleri gederek tarihe karıştı.

likyalılar

Bölgeye Roma İmparatorluğunun gelmesiyle Likyalılar özerklik kazandı ve altın çağlarını yaşamaya başladılar. Antalya’dan Dalyan’a kadar olan bölgede yaşıyorlardı ve nüfusları da milyonları buluyordu. 20’nin üzerinde şehirleri olan Likyalılar kurdukları sistem ile bu şehirleri yönetiyordu. Her şehrin belirli koşullara göre oy hakkı bulunuyordu.

likya yolu-1

Çok uzun bir alana yayılan Teke Yarımadasında yaşayan Likyalıların en büyük şehirlerinden biri günümüzde Antalya Kaş’ta yer alan Patara’dır.

Ze Xx P Vjb Eqc Gr Fk T K Jw R A

Likyalıların hakimiyeti büyük depremler, salgın hastalıklar, Arap akınları gibi nedenlerle giderek azaldı. Likya, Bizans İmparatorluğunun ardından Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girdi ve günümüzdeki sınırlarına ulaştı.

KİLOMETRELERCE TARİH: LİKYA YOLU NEREDEN BAŞLAYIP BİTER?

Teke Yarımadası olarak bilinen Antalya’dan Fethiye’ye uzanan yol yirminin üzerinde antik kente sahip oldukça uzun bir rotadır. Yüzlerce yıl önce Likyalıların yaşam merkezi olan bu yol eşsiz koylar, antik kentler, anıt mezarlar, mağaralar ve yol boyunca uzanan ormanlarla çevrilidir. Likya yolu dünyada oldukça ünlüdür. Dünyanın farklı ülkelerinde yapılan en güzel yürüyüş rotaları ve manzaraları listesinde yer alır.  

patars

Likya yolunun başlangıç noktası Ocavık Fethiye’dir. Fethiye’den Antalya’ya uzanan 760 km yol Konyaaltı- Geyikbayırı’nda son bulur. İstenmesi halinde tam tersi istikamette de yürünebilir.

Likya Yolu1

Likya yolunu yürümek ortalama 25 ile 30 gün arasında sürer. Ancak bu yolun sadece bazı etaplarını yürümek isteyenler 3 veya 5 günlük yürüyüşler ile rota belirleyebilir.

Antalya’da yağışlar geride kaldı! Antalya sıcak günlere geri dönüyor… 27 Temmuz Cumartesi Günü Antalya Hava Durumu Antalya’da yağışlar geride kaldı! Antalya sıcak günlere geri dönüyor… 27 Temmuz Cumartesi Günü Antalya Hava Durumu

Likya Yolu rotası kırmızı çizgili kayalarla ve Baba adı verilen üst üste dizilmiş kayalarla belirlenmiştir.

Likya Yolu

Üstünden yürünen her yolun bir tarihle kaplı olduğu Likya Yolu etrafında o dönemlerdeki yaşama dair ip uçları sunar. Yol boyunca yürüyüşçüleri bir tarafta eşsiz koy, körfez, dağ ve orman manzarası ile karşılaşırken diğer tarafta uzak bir geçmişe tanık olan antik yapılar yer alır.

likya yolu-2

Eski uygarlıkların kayaları oyarak yaptığı eserler, anıt mezarlar, kral mezarları, antik tiyatro, hamam, mozaikler ve yerleşim yerleri gibi birçok bölge yer almaktadır.

Likya Yolu rotasında nereler var?

Likya Yolu 21 etaba ayrılmıştır. Yol boyunca antik kentlerin ve eşsiz koyların yanı sıra doğal yaşam alanları, köyler gibi bölgeler de yer alır.

B I2 Ar O L1Mk G V Mb10We6 J Y Q

Likya Yolunu hem Antalya’dan başlayarak hem de Fethiye’den başlayarak tamamlamak mümkündür.  Likya Yolunu eğer Fethiye’den başlanacaksa ilk etabı Ovacık – Faralya – Alınca’dır. Ardından ikinci etap Belceğiz – Bel köyünden oluşur.  Üçüncü etap Gavurağılı – Pyndai, dördüncü etap Letoon – Xsantos ve beşinci etap Kınık – Çavdır – Akbel’dir.

Likya Yolu Yürüyüş

 Antalya’ya doğru yaklaşılmasının ardından yürüyüşçüleri Patara, Kalkan, Üçağız, Demre, Finike gibi bölgeler karşılar.

Likya Yolu en güzel etaplarından olan Finike, Gelidonya ve Adrasan yoluna ulaşılır. Gelidonya Feneri, önceki yıllardan dünyanın en güzel manzaraları listesinde yer almıştır.

gelidonya-2

Gelidonya’nın geride kalmasının ardından Olimpos’a ulaşılır. Olimpostan çıktıktan sonra yol 2 ye ayılır bir tanesi sahilden Tekirova Phaselis diğeri Beycik’te Tahtalı dağ dağlık yerden geçer. Etapları tamamlamak isteyenler tercihlerine göre bu yollardan ilerler.  Nihayetinde Göynük kanyonu, Hisarçandırı ve Geyikbayırı’na gelinerek Likya Yolu tamamlanır.

Likya Yolu Xanthos Cavdir Uzumlu Parkuru 1

LİKYA YOLU’NUN HİKAYESİ, BU YOLU KİM BULDU?

Bir zamanlar büyük bir uygarlığın yerleşim yeri olan Likya Yolu çok uzak bir geçmişe ışık tutar. Binlerce yıllık tarih bu yürüyüş rotasında yer alır. Fethiye'den Antalya’ya uzanan yol dünyanın en güzel ve en uzun yürüyüş yoludur.

Unnamed 3 E1589888918570

Likya Yolu için ilk çalışmaların 1992 yılında başladığı bilinir. Hizmete açılması ise 1999 yılında Kate Clow adlı İngiliz bir göçmen sayesinde olmuştur.

1997 yılında Likya yolunun keşfedilmesinde önemli katkıları olan Kate Clow o yıllarda Türk vatandaşlığına geçerek Kardelen Karlı ismini aldı. Likya yolunun gezerek yazıya döken ve bu şekilde popülerleşmesini sağlayan Kardelen Karlı’nın ardından Likya Yolu dünyanın dört bir yanından turist akınına uğradı.

Likya Yolu-4

Başlangıçta 555 km olarak belirlenen yolda uzun keşif gezileri ile bir rota çıkarıldı. Rota üzerinde yer alan kayalara kırmızı boyalı çizgiler yapılarak yürüyüşçülerin yolunu bulması sağlandı.

İlerleyen yıllarda bu rota üzerine yeni eklenen bölgelerle birlikte yol 700 km’yi aştı.  

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA