Antalya’da yer alan topraklar kırmızı görüntüleri ile dikkat çeker. Terra-rossa toprak türü Akdeniz ikliminin geliştiği bölgelerde görülür. Kireç taşları üzerinde gelişen bu topraklar fazla miktarda demir oksitlenmesi sonucu oluşur. Terra Rossa topraklar gelişim alanı genellikle maki ve kızılçam ormanı altındadır. Türkiye’de bu toprak türü Akdeniz, Ege ve kısmen Marmara’da görülür.

Terrarossa

TOPRAK NASIL OLUŞUR?

Yer yüzünde yaşamın devam etmesi için hayati öneme sahip olan toprağın oluşumu çok uzun bir uzun bir sürecin sonucudur. Binlerce yılda oluşan toprağın serüveni yaşam devam ettiği sürece  devam eder.

Fiziksel ve kimyasal bir çözülmenin neticesi oluşan toprak hava, su ve çeşitli minerallerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkar.  Yer kabuğunu oluşturan kayaçların ayrışıp ufalanması ile oluşan toprağın için mineraller ve organik bileşenler bulunur. Farklı katmanları farklı süreçlerde meydana gelen toprağın üst kısımları mineral bakımından daha zengindir. Toprağın oluşumunda ortaya çıkan bazı faktörler vardır. Bunlardan başlıcaları iklim, bitki örtüsü, ana kaya özellikleri, arazinin yükselti ve eğimi ve en önemlisi zamandır.

Terra Rossa Toprak

Toprağı oluşturan bileşenlerin büyük çoğunluğu taşlardan oluşur. Bunların yanı sıra hava, su ve çeşitli mineraller ve organik yapılar yer alır. 

Toprak fiziksel, kimyasal ve biyolojik çözülme olarak üç aşamada oluşur. Fiziksel çözülme kayaçların parçalanıp, ufalanmasına denir. Bu kısımda önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık farkı arttıkça kayaçların parçalanması da artar.

Kimyasal çözülme ise kayaçlarda su, sıcaklık ve gazlar gibi bileşenler etkilidir. Suda kolay çözünen Kalker yapıların olduğu bölgelerde kimyasal çözülme daha hızlı gerçekleşir.

360 F 280137166 U Zv M4B Lv A L Tjzp4Q U Nhz Mh Lee9 Sj Jtxe

Mersin’e sıcak hava dalgası geliyor… 28 Temmuz Pazar Günü Mersin Hava Durumu Mersin’e sıcak hava dalgası geliyor… 28 Temmuz Pazar Günü Mersin Hava Durumu

Biyolojik çözülme ise bitki kökleri toprak altında yaşayan canlıların atıklarının parçalanmasıyla organik asitler ve humus oluşur. Biyolojik çözülmenin hızlı olduğu bölgeler bitki örtüsünün gür olduğu ve solucan, karınca ve toprak altında yaşayan canlıların fazla olduğu bölgelerde hızlı gerçekleşir.

ANTALYA’NIN TOPRAKLARI NEDEN KIRMIZIDIR?

Antalya’nın kırmızı renkli toprakları bir Zonal toprak türüdür. Zonal toprak türü belirli bir bölgenin iklimi ve bitki örtüsüne göre oluşur. Bu nedenle yerel toprak türü olarak da bilinir. Antalya’da hakim olan Terra Rossa topraklar yerel bir toprak türüdür.

360 F 467107677 Epr Pwq Nog Sl No N9Vv Rnxhb Ke Q3Dq D6T W

Terra Rossa topraklar verim açısından ortalama sırada yer almaktadır. Toprak içerisinde fazla bulunan demir oksit ve yapısında biriken organik maddeler nedeniyle kırmızı rengi alır. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde görülen kırmızı toprak İtalya, Yunanistan, Fransa, Lübnan, İsrail gibi bölgelerde de yaygındır.

ANTALYA’NIN TOPRAKLARI VERİMLİ MİDİR, NELER YETİŞİR?  

Antalya’ya hakim olan terra rossa topraklar orta derece verimli topraklar olarak bilinir. Ne çok verimli ne de verimsiz olan bu topraklarda özellikle Antalya ile özdeşleşen portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller yetişir.

360 F 451268611 D Xc Kn M C B A7Fb0 R4K Qc9S Ep Ve G R V Q J Uq O

Bu topraklardan yüksek verim alınması için humus ve gübreleme yöntemleri tercih edilir. Aynı zamanda iklim koşullarının elverişli olması sebebiyle yüksek verim alınan ürünler de mevcuttur. Antalya’da tarım ürünlerinde buğday, arpa ve yulaf yetişir. Antalya’da uygun iklim koşullarının uygun olması ile narenciye, zeytin yetiştiriciliği ve üzüm gibi ürünlerin yetişmesinde verimlidir.

Tarımantalyaa

Antalya’da yetişen başlıca ürünler turunçgiller, üzüm, pamuk, nar, susam, muz gibi besinlerdir. Özellikle seracılık faaliyetlerinin yaygın olduğu Antalya’da yılın her mevsimi verim alınan sebzeler yetiştirilmesi mümkündür. Antalya’nın tarımdaki asıl ünü ise portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi ürünlerden gelir. Bunların yanı sıra tropikal meyveler de dahil birçok meyve ve zeytin türü yetişir.

Finike Portakalı Demre Kaş Finike Otoyolu

Sera faaliyetlerinde öne çıkan Antalya, toprakları orta verimli toprak sınıfında olsa da uygun iklim koşulları ve tarım yöntemleri ile bir tarım şehri haline gelmiştir. Günümüzde Antalya’da özellikle her mevsim seralarda yetişen meyve ve sebzeler yurdun dört bir yanına ihraç edilerek Antalya’nın yalnızca turizm ile değil tarım alanında da öne çıkmasını sağlar.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA