Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, kent ve ülke ekonomisine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. ATSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ardından Antalya Valisi Hulusi Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, ATSO Geçmiş Dönem Başkanı ve Geçmiş Dönem Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Sert, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, siyasi parti başkanları, ilçe belediye başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ile meclis ve komite üyelerinin katılımıyla ATSO’nun 143. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’ni gerçekleştirdi. Törende, 10 yılını doldurmuş meclis üyeleri ile kuruluş tarihi itibariyle bugüne kadar ödül almamış ATSO üyesi gerçek ve tüzel kişilere plaketleri takdim edildi.

Atso 143. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü Töreni (3) (Large)

KALEİÇİ’NDE ÇÖZÜM BEKLEYEN RUHSAT SORUNLARI

2007 yılında çıkarılan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde turizm işletmelerine bazı yükümlülükler getirildi. Ancak, Kaleiçi gibi tarihi bölgelerdeki tescilli yapılarda bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi, koruma kurullarının mevzuatları nedeniyle mümkün olmuyor. Başkan Hacısüleyman, bu durumun hem yatırımcıyı, hem de işletmeciyi zora soktuğunu belirterek, “Bu yönetmelik gereği otel odalarının dışarıya açılan kapılarının en az 30 dakika yangına dayanıklı olması gerekiyor. Biz de Oda olarak, ilgili belediyelerin ruhsat birimleri, koruma kurulu temsilcileri ve itfaiye yetkilileriyle bir araya geldik. Ancak her kurum kendi mevzuatına göre hareket ettiğinde ortak bir çözüm üretilemiyor. Bu yüzden bugün buradan çağrıda bulunuyorum, lütfen bu üç önemli kurumun ve bağlı oldukları bakanlıkların uzmanları bir araya gelerek, özellikle Kaleiçi gibi tarihi bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayacak bir çözüm geliştirsin” dedi. Başkan Hacısüleyman, sadece turizm sektörü için değil, Antalya'nın kültürel mirası için de çözüm üretilmesinin gerektiğine dikkat çekti.

Atso 143. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü Töreni (2) (Large)

TURİZMİN ANAHTARI: İMAJ, HUKUK VE DEMOKRATİK DEĞERLER

Hacısüleyman, turizm sektörünün kırılgan yapısına da değinerek, “Turizm, pamuk ipliğine bağlı bir sektör. Dünya üzerindeki herhangi bir olumsuz olay, bir uçak kazası, bir kişisel hak ihlali, hatta sadece bir sosyal medya haberi sektörü derinden etkileyebiliyor” diye konuştu. Başkan Hacısüleyman, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ticaret savaşlarının yalnızca mal ihracatını değil, aynı zamanda turist sayısını da olumsuz etkilediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Amerika Birleşik Devletleri'nin yaşadığı ticaret savaşları sadece mal ihracatını değil, ülkeye gelen turist sayısını da olumsuz etkiledi. Bir ülkenin imajı, hukuku, demokratik değerleri turizm verilerine doğrudan yansıyor. Bizde de Ocak ayından bu yana geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 6 oranında daha az turist ağırlamışız. Bu oran, 150-160 bin kişilik bir kayba işaret ediyor. Korkulacak bir seviye değil, bu kaybı toparlayabiliriz. Özellikle Rusya-Ukrayna arasında kalıcı bir ateşkes sağlanırsa çok daha yüksek rakamlara ulaşabiliriz.”

Atso 143. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü Töreni (1) (Large)

YATIRIMCILARI ÇEKMEK İÇİN HUKUK VE DEMOKRASİ

Başkan Hacısüleyman, yatırımcıları Türkiye’ye çekebilmek için yalnızca ekonomik avantajların değil, aynı zamanda güvenli bir ortamın da gerekli olduğunu vurgulayarak, netleşmemiş politikalar ve devam eden ticaret savaşları nedeniyle Türkiye’nin küresel ticaretteki yerini tam olarak tespit edemediklerini kaydetti. Yatırımcıların sadece para kazanmak için değil, aynı zamanda uzun vadeli güvenli bir ortamda bulunmak için tercih yaptıklarını ifade eden Başkan Yusuf Hacısüleyman, “Diğer ülkeler gümrükte oranı daha yüksek belirlerken biz daha düşük bir oranla hareket edersek, Türkiye yatırımcılar için cazip hale gelebilir mi? Yatırımcıyı ülkemize çekebilirsek, burada üretim yapılması halinde ihracatımızı artırma imkânımız olabilir. Yüzde 10'luk bir avantajla, en azından Avrupa’ya kıyasla daha iyi bir tarife politikası uygulayabiliriz. Ancak yatırım kararlarında bir ülkenin hukukun üstünlüğü ve yerleşmiş bir demokrasiye sahip olması da en az ekonomik göstergeler kadar önemlidir. Bu nedenle hukuk sistemimizin güven verici olması büyük önem taşıyor.”

Atso 143. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü Töreni (8) (Large)

FAİZ ORANLARI VE EKONOMİK GÖSTERGELER

Son dönemde yaşanan faiz artışı ve ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Başkan Hacısüleyman, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 46’ya çıkarmasının ardından, kredi faiz oranlarının da yüzde 60’lara kadar yükseldiğini belirtti. Yüksek faiz oranlarının üretim sürecini olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Hacısüleyman, “Bugün kredi kullanmak istediğimizde yüzde 60’lara varan oranlarla karşılaşıyoruz. Ürün kalitesini nasıl artıracağız? Enflasyon oranı yüzde 38,10 olarak açıklanırken, politika faizi yüzde 46 seviyesinde. Bu iki oran arasındaki fark, birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. Ayrıca, 19 Mart’taki İstanbul’da gelişmeler sonrası ülkemizden 30 ila 40 milyar dolar arasında bir para çıkışı yaşandı. Bu gelişmeler altın fiyatlarından döviz kurlarına kadar birçok unsuru etkiledi. Kur, enflasyon ve faiz gibi temel göstergeleri hem ihracatçılar hem de turizm sektörü yakından takip etmek zorunda” diye konuştu. Hacısüleyman, ülke ekonomisini yakından etkileyen kur, enflasyon ve faiz gibi temel göstergelerin, hem ihracatçılar hem de turizm sektörü tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

ATSO 143. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 143’üncü Kuruluş Yıl Dönümü Töreni, ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Valisi Hulusi Şahin, şehrin ekonomik kalkınmasında ATSO’nun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Şahin, 143 yıl önce temelleri atılan bu köklü kurumun, sadece Antalya'nın değil, Türkiye’nin de en güçlü ticaret odalarından biri haline geldiğini ifade etti. Vali Şahin, "Bugün, Antalya'nın 143 yıllık ticaret ve sanayi geçmişi, sadece ekonomik büyüklükle değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal katkılarıyla da büyük bir öneme sahiptir, şehrin ticaret mirası, girişimcilik, üretim ve dayanışma temelleri üzerine kurulmuştur” dedi. Vali Şahin, “ATSO’nun bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve sahip olduğu vizyon sayesinde Antalya, sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir ticaret merkezi olmayı başarmıştır. Bugün Antalya, güçlü ekonomisi, sanayisi, turizmi ve tarımıyla dünya çapında bir başarı öyküsüdür. Bu başarıda ATSO’nun katkısı tartışılmazdır” şeklinde konuştu. Hulusi Şahin, konuşmasında şehrin geleceğinin ekonomik olarak daha ileriye gideceğini kaydederek, “Antalya'nın kalkınmasında, güçlü bir ekonomi ve toplumsal refah için kamu ve özel sektörün el birliğiyle çalışması gerektiğini biliyoruz. ATSO'nun vizyonu, bu yolda bizlere ışık tutmaktadır” dedi. ATSO’nun 143 yıllık serüveninin, Türk iktisat hayatının önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Antalya Valisi Şahin, Antalya'daki ticaretin, kültürün, sanatın ve eğitimin gelişmesine katkı sağlayan tüm eski ve mevcut ATSO yöneticilerine teşekkür etti. Vali Şahin, "Bu güzel şehirde hep birlikte daha güzel günlere doğru ilerleyeceğiz. Antalya’nın başarıları bizlere gurur veriyor. Hep birlikte, şehri daha da büyütmek için el birliğiyle çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: ATSO/ BÜLTEN