Manavgat’ta 28 Temmuz 2021'de 4 ayrı noktada başlayan orman yangını, rüzgarın etkisiyle hızla büyüyerek Akseki, Gündoğmuş, İbradı, Alanya ve Gazipaşa’da da etkili oldu. 10 gün sonunda kontrol altına alınan yangında 7 kişi hayatını kaybederken, 60 Bin hektardan fazla ormanlık alan yok olurken, çok sayıda küçük ve büyük baş hayvan da telef oldu.
YANGINLAR BÜYÜK ZARAR VERDİ
Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, telef olan hayvanların yanında meraların ve ormanların yok olduğunu belirterek, çok sayıda hayvan yetiştiricisinin işini bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için meraların ve ormanların büyük önem taşıdığını belirten Öztürk, “Türkiye’de toplam koyun sayısının 42 Milyon 565 Bin, keçi sayısının da 10 Milyon 708 Bin civarında. Antalya’da ise 636 bin koyun, 674 bin de keçi varlığı mevcut. Antalya’daki koyun ve keçi yoğunluğu daha çok Manavgat, Korkuteli ve Elmalı’da. Manavgat yangınları bu anlamda koyun-keçi varlığında önemli kayıplara neden oldu” dedi.
450 BİNDEN 223 BİNE GERİLEDİ
Manavgat’ta yaşanan orman yangınlarının hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten Zeliha Öztürk, “Telef olan hayvanlar oldu ancak bu sayı toplam hayvancılığı çok etkilemedi. Zaten ormanlar yanarken hayvanlar yaylalardaydı. Ancak ormanlık alanlar, hayvanların otladığı yerlerdir ve o ormanlar yok oldu. Yaylalardan dönen hayvanlar, otlayabilecekleri bir orman bulamadı.
Yetiştiriciler, imkanı varsa başka illere gitti, gidemeyenler de ellerindeki hayvanları satmak zorunda kaldı. Devam edebilen az sayıdaki hayvan yetiştiricisi de hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldı. Kayıtlarımıza göre yangınlardan önce 450 Bin civarında olan hayvan sayısı bugün 223 Bin civarında. Hayvan sayısı belki artırılabilir ancak çok sayıda insan sektör değiştirmek zorunda kaldığı için yangınların bedelini uzun vadede daha çok hissedebiliriz” şeklinde konuştu.