Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı meclis toplantısı, ATB Meclis Salonu’nda yapıldı. ATB Başkanı Ali Çandır yurtdışında olduğu için başkanvekili Halil Bülbül başkanlığında toplanan mecliste, borsanın faaliyetleri ve güncel konular ele alındı. Mecliste bir konuşma yapan ATB Başkanvekili Halil Bülbül, etkisini her yıl artıran iklim değişikliğinin; kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olayları ile tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, geçtiğimiz günlerde Malatya’dan Antalya’ya kadar birçok ilde kayısı, fındık, elma ve kiraz gibi ürünlerde ciddi don zararı oluştuğu. Korkuteli ve Elmalı’nın da bu zararlardan etkilendiğini belirtti.

Halil Bülbül

TARIM SİGORTALI ELDEN GEÇİRİLMELİ

Ağır maliyetler altında ezilen üreticilerin yüksek primler nedeni ile tarım sigortası yaptıramadığını ve afetler karşısında savunmasız kaldığını belirten Bülbül, “Tarım sigortasını bir zorunluluk olarak görmeli ve özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeliyiz. Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlaması önemlidir. Ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Halil Bülbül (2)

İTHALATA TRUMP ÖNLEMİ

ABD başkanı Donald Trump’ın anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı kalındığını belirten Bülbül, “Dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlayacağı bu gidişatta böyle bir gümrük duvarı, ihracatımıza ilave olumsuz etkiler yaratacaktır. Gidişat devam ettiği sürece Dünya Ticaret Örgütü, işlevsiz hale gelecek. Vakit kaybetmeden ithalat için ek tedbirler almalı ve ihracatımız için radikal politikalar geliştirmeliyiz. Dünyada hâkim olmaya başlayan ‘ucuz döviz, pahalı milli para’ dönemine hazırlık yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Halil Bülbül (1)

TARIMA ÖZEL SOSYAL GÜVENLİK

Tarımda yaşanan işgücü sorunu nedeni ile harekete geçtiklerini belirten ATB Başkanvekili Halil Bülbül, şunları söyledi: “Tarıma özel bir sosyal güvenlik sisteminin planlanması için yeniden harekete geçtik. Örtü altı ve tarla bitkileri kapsamlı odak grubu toplantılarımızı sektör temsilcileri, akademisyenler ve uzmanların katılımıyla tamamladık. 2016-2017 döneminde olduğu gibi, bir çalıştay ile çıktıları rapor hâline getirip karar vericilerimizle paylaşacağız. Bu çalışmalarımızdaki temel amacımız, tarıma özel bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesidir. Böyle bir model geliştirilirse sektörümüz, yerinde istihdama ve ekonomiye daha fazla katkı sunacaktır.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR