Son zamanlarda her şeye gelen fahiş zamlara bir de okul ücretleri ekleniyor. Çocuğunu devlet okulu yerine özel okula kayıt ettirmek isteyen veliler, çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Zaten yüksek olan kayıt ücretlerine bir de okulun zorunlu tuttuğu kitaplar bulunuyor.

Dışarıdan velilerin kendilerinin temin etmesini yasaklayan okul idareleri, bu kitapları ve materyalleri fahiş fiyattan velilere sunuyor. Okulların pahalılığından şikayetçi olan veliler, fiyatlara tepki gösteriyor. Okul idareleri, tepkileri görmezden gelerek velilerin hiçbir söylediğini duymuyor. Son yıllarda yaygınlaşan özel okullar, çocuklarının iyi bir geleceği olmasını ve iyi eğitim almaları için özel okullara yöneliyor.

Özel okullarda sınıfların daha az öğrencinin olması ve birebir ilginin olmasından dolayı veliler bu okulları tercih ediyor. Ancak bu ilgi ve alakanın faturası pahalıya kesiliyor. Velileri isyan ettiren özel okul ve materyallerin fiyatları velilerin belini büküyor. Kimsenin dur demediği özel okulların keyfi hareketlerinden dolayı şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Ancak bu fahiş fiyatlara geçtiğimiz günlerde bir başkaldırı geldi. Çocuğunu özel okula kayıt ettirmek isteyen bir anne, kesilen faturaya isyan etti. Okul kitaplarının dışarda daha uygun olduğunu fark ederek idareyi şikayet eden anne, haklı bulundu. Yaşadıklarını anlatan Ayşen Yalman, “Kitabı ücretleriyle ilgili bizim okulumuz tüm diğer illerden daha yüksek bir fiyat çıkardı. Bu fiyat artışının nedenini sorduğumda bana ek kaynaklar koyduklarını söylediler. Fakat ben ek kaynakları araştırdığımda dışarıdan herhangi bir yayınevinden de alabileceğini gördüm. Ve araştırdığımda bu ücretin bize söylediklerinin çok çok altında olduğunu fark ettim. Dışarıdan kendime almak istediğimi söylediğimde buna izin vermediler. Hatta online sistemi açmayacaklarını ve diğer ana kitapları da vermeyeceklerini ifade ettiler. Mecburen kitapları alarak, fiyatı okula ödemek zorunda kaldım. Ama sonrasında bunun bir haksızlık olduğunu düşünerek Tüketici Hakem Heyetine başvurdum. Hakem heyeti benim lehime karar verdi. Aradaki fiyat farkının hak bir kazanç olduğuna kanaat getirdik. Fakat okul karşı dava açtı. Ve dava sürecinde de yine bilirkişi benim haklı olduğuma karar verdi.

Okul şimdi aradaki farkı bana ödeyecek” dedi. Davanın emsal teşkil etmesi gerektiğini belirten Yalman, “Bu dava kesinlikle emsal teşkil ediyor ama beni diğer aileler çocuğunuz mobbinge uğrar diyen uyardı. Çünkü eğitim öğretim devam ediyor ve hala aynı okulda eğitim görüyor. Mobbinge uğrayabilir ya da okul yönetimi ya da öğretmenleri tarafından da bir baskıyla karşılaşabilir gibi bir endişeleri vardı. Bu yüzden onlar dava açmadı. Ben mobbing yapacaklarını düşünmedim. Böyle bir şey de olmadı. Diğer velilere de şunu söyleyebilirim; bu tür haksızlıklar kar topu gibi sürekli büyüyor. Ve birbirini etkiliyor ve tetikliyor. Bizler sürekli özel okulların yönetimindeki bu rahatlıktan ve keyfi davranmaktan şikayet ediyoruz ama biz de taşın altına elimizi koymuyoruz. Çünkü hakkımızı aramıyoruz. Onların her söylediğini yerine getirmeye çalışıyoruz şikayet etmiyoruz. Ama karşılığında harekete geçmiyoruz. Yani bence harekete geçmeleri gerekiyor ve yılmadan korkmadan bu tarz haksız durumlar karşısında hukuki haklarını aramaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çocukların ve ailelerin iyi eğitim istemelerinin faturasının bu kadar yüksek olmasını ben şahsen doğru bulmuyorum. Eğitimin faturası neden bu kadar yüksek oluyor? Neden kimse bu fiyatları kontrol etmiyor? Eğitim herkesin hakkıyken neden verilen tepkiler duymazlıktan geliniyor? Ben gösterilen tepkileri ve şikayetleri yetkililerin artık duymaları gerektiğini düşünüyorum.