Kepez Kitap Fuarı’nın yedinci gününde, edebiyatın usta kalemlerinden İnci Aral okurlarıyla buluştu. "Türkiye Gündemi ve Edebiyat" konulu söyleşide konuşan Aral, edebiyat ve toplum üzerine derinlemesine değerlendirmelerde bulundu.  Aral, “Benim çok okurum var ama ben bir kişi için yazıyorum. Beni anlayan kimse, işte o bir kişidir” diyerek edebiyatın bireysel ve içsel bir yaratım süreci olduğuna dikkat çekti. Her edebi eserin yazarın bireysel düşünsel ve duygusal birikiminden doğduğunu ifade eden Aral, aynı zamanda bu eserlerin yazarın yaşadığı toplumla ve dönemle de doğrudan ilişkili olduğunun altını çizdi. “Sanatçının kendi yarattığı değil, içinde bulunduğu toplumun, ülkesinin tarihi ve coğrafyası, yani bütün ilişkiler bütünlüğü, onun eserinde yer bulur” dedi.

Inci Aral Kepez Kitap Fuarinda Okurlariyla Bulustu 4

YAZARIN MALZEMESİ DİLDİR

Yazarın çevresine karşı duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Aral, savaşları, sevinçleri, acıları, insana özgü halleri göremeyen veya görmek istemeyen bir yazarın kalıcı, büyük ya da inandırıcı olma şansının düşük olduğunu söyledi. Edebiyatın asla tükenmeyecek temel malzemesinin insan olduğunu belirten Aral, tarihe ve topluma karşı duyarsız bir bakış açısıyla kaleme alınan eserlerin uzun ömürlü olamayacağını söyledi. Dil ve anlatım biçiminin yazarın kimliğini belirleyen diğer önemli unsur olduğuna değinen Aral, “Yazarın aynı değerde ve kalemde öteki malzemesi dildir. Kendine özgü kavrayışı, dokusu ve sesiyle ama önce diliyle kendisi olmayan sanatçının evsensel olmayı başarması da zordur” dedi.

Inci Aral Kepez Kitap Fuarinda Okurlariyla Bulustu 3

Söyleşinin sonunda Aral, kültürel farklılıkların ve özgün anlatım biçimlerinin dünya okurları için vazgeçilmez olduğunu ve bu farklılıkların edebiyata zenginlik kattığını ifade etti.

Kaynak: KEPEZ BELEDİYESİ/BÜLTEN