Havaların ısınmasıyla deniz ve havuzlara girmek insanlarımızı rahatlatıyor. Havuzlarda oluşan bulaşıcı hastalıklar özellikle çocuklarımızın bünyesi kaldıramıyor. Havuzların iyi bakımı yapılmalı sık sık klorlanmalı

Çoğu yerde havuzlarımızın üstünü sivrisinekler sarmış. Yuvalarını kurmuşlar önlem alınmazsa sıtmaya kadar gidebilecek birçok hastalığın habercisidir. Lütfen havuza girmeden duş alalım, çıkınca da klorlu kalmamak için duş alalım. Havuzlarımızın bakımını yapmadan ilaçlamadan klorlamadan asla kullanmayalım. Temizlik çok önemli. Açık yüzme havuzları bulaşıcı hastalık yayar. Yağmur sularının biriktiği yüzme havuzları sivrisineklere yuva olmaya başlar.

Havuzlarla ilgili konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, açıklamalarda bulundu. Başkan Manavoğlu konuya ilişkin şu şekilde konuştu:

“Havuz operatörleri, siteler, resmi ortamlarda gerekli ilaçlamalar, klorlamalar, süper klorlamalar, şoklamalar bu işlemleri gerçekleştiriyor. Bunun dışında eğer böyle bir gözle görülür bir şekilde birikintiler varsa, bunların fiziksel olarak yeni bir şekilde temizlenmesi, daha sonra ters yıkamalar ile tutumda birçok uygulama yapılmalı. Bu hastalıkların yayılmasında, önceki yıllarda yapılan toplu vakalarda ve birçok düzeydeki salgınlardan dolayı yayılmanın bulaşmasına neden olmuştur.

Sivrisinekler, birçok viral hastalıklar ve bulaşıcı hastalıkları taşıyabiliyorlar. Havuza girilmeden önce mutlaka duş alınmalı. Ona istinaden de mutlaka bir ayak havuzunda ayaklarını dezenfekte ederek bu işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor. Yüzmenin ardından yeniden bir temiz duş alınmalı. Havuzdaki mikropların ve klorun atılması için mutlaka duş alınmalı. Klorlama ve ilgili dezenfeksiyon işlemlerinde zaten ilgili havuz operatörleri birçok kısım hallolmuş oluyor. Yani bu klorlama, iyonizasyondan tutunda hidrojen peroksit gibi kullanılan kimyasallar var. Bu uygulamaları yapan firmalar havuzlardaki mikrobiyal kirliliğinin önüne geçebilirler.”