Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım Raporu’nda Türkiye’de 2030 yılına kadar kömür kullanımının tamamen biteceğini açıkladı. Yayınlanan rapor, Türkiye'nin 2030 yılına kadar enerji üretiminde kömürden çıkma hedefinin teknik ve ekonomik açıdan mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF), dikkat çekecek açıklamada bulundu. Vakfın yaptığı araştırma sonucunda Türkiye’de kömür kullanımın 2030 yılında sona ereceğini ileri sürdü. WWF yayınladığı Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım Raporu’nda yer alan verilere göre kömürden çıkış senaryosu elektrik üretiminde yerli kaynakların payı önem kazanıyor.  WWF’nin raporuna göre, kömürden çıkışın Türkiye'nin enerji güvenliği üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak, aksine yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelini değerlendirme fırsatı sunuyor. Rapor, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların Türkiye için yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. Kömürden çıkışın enerji güvenliği üzerinde zarar vermeden, ekonomiye katkı sağlayarak, yeni iş imkanları yaratabileceği de vurgulanıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜ ÜLKE

Ağaçların dili; doğanın sessiz anlatıcıları Ağaçların dili; doğanın sessiz anlatıcıları

Kömürden çıkışın Türkiye'yi iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir ülke haline getireceği ifade eden  rapor, Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarını artıracağını ve küresel çabaya olumlu bir katkı sunacağını da öne sürüyor. Kömürden çıkış sürecinde, kömür santrallerinde çalışan işçilerin etkilenmemesi için sosyal koruma önlemleri alınması, kömür yatırımlarının geri dönüşümü için finansal destek sağlanması ve halkın bu dönüşüme destek vermesi için bilinçlendirme çalışmaları yapılmasına da dikkat çekildi. Rapora göre Türkiye'nin hedefe ulaşmasıyla birlikte, sürdürülebilir enerjiye yönelik küresel çabaya önemli bir katkıda bulunması bekleniyor. 

Muhabir: NİHAT TOKLU