Tavuk fiyatlarındaki artış, tüketiciler ve sektör üzerinde dikkat çeken bir etki yarattı. Gıda fiyatlarındaki genel yükseliş eğilimi, tavuk ürünlerinde de kendini gösterdi. Son dört ayda, tavuk fiyatlarında yüzde 72'lik ciddi bir artış yaşandı. Bu keskin fiyat yükselişi, tüketicileri ve tavuk eti üreticilerini olumsuz etkiledi.

Tüketiciler, bu beklenmedik artış nedeniyle bütçelerini yeniden değerlendirmek zorunda kalırken, üreticiler ise maliyetlerini dengeleme konusunda zorluklarla karşılaşıyorlar. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı zamlarla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Kasaplarodassı (Small)

“ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR”

Tavuk üreticilerinin masraflarındaki artışın fiyatlara yansıdığını belriten Başkan Osman Yardımcı “Bir yıla gerek yok. Dört ay içinde gelen zam yüzde 72 oldu. Tavukçuların şu anda bir fırsatçılığı var. Tabi bir de girdi maliyetlerindeki artışları. Yani onların da masrafları var. Zamların çoğunluğu girdilerden kaynaklanıyor. Tabii bir de tavukçular şu an bütün tavuktan ziyade parçalama tavuk üzerinden yürüyor. Çünkü 30 lira 40 lira kilo da parçalama tavuktan alıp vatandaşa daha pahalıya veriyoruz. Bütün olarak alıp biz parçaladığımız zaman ise 30 lira 40 lira ucuza satılıyor. Bu durumu bakanlığa bildirdik. Çifte standart uygulanıyor. Tavukçulara destek veriliyor, ama kasaplara verilmiyor” dedi.

“DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

Tavuk fiyatlarının aksine et fiyatlarında yerlerinde saydığını söyleyen Başkan Yardımcı “Et fiyatları yerinde sayılıyor. Şu anda herhangi bir zam yok. Sektörde genel olarak durgunluk devam ediyor. Mevcut durumda, et fiyatları genellikle sabit kalmaya devam ediyor” dedi.

Butuntavuk

BAKANLIK EL ATIYOR

Öte yandan ani tavk eti fiyatındaki artışa Ticaret Bakanlığı el atıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, piyasada yüksek fiyatlandırmaya neden olan bu durumlar ile ilgili “Fırsatçılara, stokçulara, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz” diyerek et ihracatına yasak konulacağının mesajını verdi.

Muhabir: NİHAT TOKLU