Türkiye’de son yıllarda her çarkta olduğu gibi sağlık çarkı da işlemez hale geldi. Artık doktor randevusu almak eziyet, gitmek eziyet, ilaç almak eziyet.

İnsan ‘Ölsem de hastaneye gitmesem’ noktasına geliyor. Gerçekten sağlık açısından bu noktaya geleceğimizi söyleselerdi inanmazdım. Ufak tefek hastalıklar tamam da büyük hastalıklarla uğraşan insanlara Allah sabır ve şifa versin. Çünkü onlar hem ilaca hem de doktorlara ulaşmakta inanılmaz zorlanıyor. Ha bir de Resmi Gazete’de yeni bir karar yayınlandı. Türkiye’de her yıl şubat ayında yapılan ilaç fiyatlarında Euro kuru güncellemesi Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle 2024 yılında yapılmayacak.

Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, bu kararla bizleri nelerin beklediğini şöyle anlatıyor:

“İlaçların fiyatlandırılması ile ilgili mevzuatımız var. Her sene şubat ayında Euro kuru güncellemesi yapılır ve ona göre fiyatlar belirlenir. Yeni bir kararname çıktı. Şubat ayında fiyat değişmeyecek. Sebebi de aralık ayında bir fiyat güncellemesi olduğu için Euro kurunda bir güncelleme yapılmasıdır.  Bu nedenle 2024 yılında bir fiyat Euro kuru güncellemesi beklenmiyor. Bu da üreticiyi mutsuz eden bir durum üreticide artan maliyetler nedeniyle ilaç üretmek istemiyor.2024 yılında ilaç bulamama sıkıntıları artarak karşımıza bir sorun olarak çıkacak. Üretici ilaç üretmez, piyasaya sunmazsa biz de tedarik edemeyiz. Yurt dışından ilaç tedariğinde bir sıkıntı olur. Sağlık Bakanlığı Euro kurunu kısıtlaması, yurt dışından ilaç gelmemesi, buradaki üreticinin üretmemesi ve piyasaya sunmaması durumunda sıkıntı yaşanır. Vatandaşlar ilaç tedarik sıkıntısı çekerek, ilerleyen zamanda ilaç bulmayabilir. Geçmiş yıllarda bunu çok gördük insanlar bulma sıkıntısı yaşadı. İlaç bulamama oranları yüzde 30 ila yüzde 35 sevilerine kadar çıktı. Bu ilaç bulunmama sıkıntısı tamamen fiyatlandırma politikasıyla alakalı bir durum. Sağlık Bakanlığına önerimiz ilaç kurunda her ay güncellenmesi getirmesidir. Artan Euro kuru ortalaması enflasyon oranıyla artan maliyetler neticesinde üretici üretip piyasaya sunamıyor. Eczacı ilaç tedarik sıkıntısı yaşadığı için ilaçları vatandaşa sunamıyor. Fiyatlandırma politikası üretici ile Sağlık Bakanlığı arasında bir durum. Güncellemelerin her ay yapılmasını istiyoruz.”