Bende çocuktum kızım olduğunda. Onla büyüdüm. Kimse yardımcı olmadı. Tek tabanca derler ya gurbette.

Çok korktum nefes alıyor mu diye burnuna parmağımı dayadığım günler oldu. Kustu mu boğulur yan yatır bile diyen olmadı. Ne yer ne içer ateşlendi mi sadece sirkeli su koymasını bilirdim. Annemin bana uyguladığını hatırlamıştım. Doktora gide gele. Bilgi dağarcığım genişlemişti. Ama yaz mevsiminde bebekle şehirler arası yolculukta neler yapmam gerekli olduğunu bilmediğim için.

O tatilim burnumdan gelmişti. Çok ateşlenip kusmuştu kızım. Bilinçsiz anne olmak hem kızımın hastalanmasına hem benim kötü bir tatil geçirmeme sebep olmuştu.  Yaz mevsimine girdiğimiz bugünlerde tatil planları yapılırken özellikle bebeği olan anne babalar uzun yolculuğa çıkma konusunda endişeli olabiliyor.

Zira bastıran sıcaklar, klimalar, yolculuk sırasında mola verilen kalabalık mekanlar ve yiyecek içecekler derken bebeklerinin sağlığını tehlikeye atabilecek unsurlar hayli fazla. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aziz Polat, seyahat sırasında neler yapmamız gerektiğini dile getirmiş. Sizlerde ben gibi bilinçsiz hareket etmeyin diye sizlerle paylaşmak istedim.  Bebeğinizle sağlıklı bir seyahat için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar olduğunu, alınacak bu basit önlemlerle keyifli ve sağlıklı bir tatil yolculuğuna güvenle çıkabileceğinizi belirtiyor.

Prof. Dr. Aziz Polat, bebeğinizle sağlıklı bir seyahat için ihmale gelmez kuralları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Gelin hep birlikte bakalım neler demiş. Bebeğiniz en az iki aylık olmalı. Öncelikle bebeğiniz en az 2 aylık olmalı. Doktor muayenesinden geçmeli ve seyahate engel durum olmadığı onaylanmalıdır. İkinci ay aşıları yapılmış olursa bir çok enfeksiyona karşı koruması başlamış olur.

Ayrıca beslenmesi ve uykusu düzene girmiş olmalıdır. Yeterli kilo alımı sağlanmışsa, gaz, kolik, kusma, reflü gibi sorunları yoksa yolculukta ve tatilde rahat edersiniz. Sıcak ve serin havadan koruyun. Bebeğinizi sıcak ve serin havadan korumalısınız. Bebekler çok sıkı ve kalın giydirilmemelidir. İdeal olanı büyüklerden bir kat fazla giymesidir.

Giysiler bol, pamuklu, ter emebilen, hava alabilen, yumuşak kumaşlardan seçilmelidir. Seyahat edeceğiniz ortam sıcaklığı 20-22 derece olabilir. Çok sıcakta bebeklerde sıvı kaybı, sıcak çarpması, bilinç kaybı olabilir. Klima açılması durumunda bebeğinizin üstüne soğuk havanın gelmemesine dikkat edilmelidir.

Seyahat aracı uçak, tren, otobüs veya özel araç olabilir. Uçak yolculuğunda küçük bebeklerde kulak ağrısı ve huzursuzluk görülebilir. Bebeği sık sık emzirmek ve beslemek faydalı olacaktır. Otobüs yolculuğunda bebeğinin üstü fazla örtülmemeli, güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Bazı çocuklarda araç tutması nedeniyle kusma görülebilir. Bu geçici bir durum olup az ve sık beslenme yapabilirsiniz.  Bezini sık değiştirin. Çocuğun bezi sık değiştirilmelidir ve pişik önleyici krem sürülmelidir. Aksi takdirde çok kolay pişik ve mantar enfeksiyonu olabilir. İdrar rengi ve miktarından bebeğinizin sağlıklı beslenip beslenemediğini anlayabilirsiniz. Bebek günde 5-6 kez, açık sarı renkli idrar yapıyorsa sıvı alımı iyi, koyu sarı ve az miktarda yapıyorsa sıvı alımı yetersiz demektir.

Yaz aylarında sıvı kaybı artacağı için sık beslenmeli ve bol su içirilmelidir. Temizliğe azami özen gösterin. Mikroplar sıcak ve nemli ortamlarda kolayca çoğalıp  enfeksiyona sebep olurlar. Bebeği emzirmeden önce veya mama hazırlamadan önce eller yıkanmalı, bu mümkün olamıyorsa ıslak mendille iyice silinmelidir. Biberon ve emzikler önceden iyice temizlenmiş olmalıdır. Mama evde termosa konmuş olan kaynatılmış sudan hazırlanmalıdır. Bebeğin bezi değiştirildikten sonra da eller temizlenmelidir. 

Polat “Bebekli/çocuklu ailelerin yanında ilaç çantası olmalıdır. Çantaya hekime danışarak ağrı kesici ve ateş düşürücü şurup, çocuklara uygun güneş kremi, pişik ve alerji kremleri, ateş ölçer, yara bandı, soğuk buz torbası konulmalıdır” diyor. Ne güzel bunları öğreten birilerini duymak. Bunları bile bilmek çok güzel. Lütfen bilinçli anne baba olalım. Hem çocuklarımız hem bizler bilinçli aile olalım.