Kadın şoförlerimiz şimdide taksi duraklarında. Gurur duyuyoruz. Her dalda görmek onur veriyor.

Duyduğum kadarıyla yolcular kadın şoförü tercih ediyorlarmış. Kadınlarımız taksi duraklarının gözdesi oluyormuş. Çocuklar annelerini motive ediyorlar. Kendi mesleklerini yapmayan kadın şoförlerimizde var aramızda. 242 erkek şoför arasında 4 kadın şoförümüz var. Kadın şoförlerimiz dinleyelim neler yapmışlar, nasıl karar vermişler, çocukları neler söylemiş hep birlikte bakalım: Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Antalya Havalimanı taksi durağında bulunan 246 aracın 4’ünde kadın şoförler hizmet veriyor. İki kadın şoför, babası aracılığıyla sektöre giriş yaparken, diğer iki şoför işsizlik sonrası taksici olmaya karar verdi. Taksi durağı başkanı Tuncay Alaylı ve çalışma arkadaşlarının birlikte çalışmaktan onur duyduğu kadın şoförler, müşterilerin de vazgeçilmezi oldu.

10 ay önce taksi şoförlüğüne Başlayan Arife Sogar, şoför olan babası aracılığıyla işe başladığını dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu söyleyen 24 yaşındaki Sogar, 10 ay önce babasının rahatsızlığından sonra şoförlüğe başvurduğunu söyledi. Sogar, “Taksi şoförlüğüne 10 ay önce başladım. Babam küçük bir rahatsızlık geçirmişti, ondan sonra denemek istedim. Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum, aslında makine mühendisiyim. 18 yaşında ehliyetimi aldım. Babamla çalıştığım için şoförlüğe daha kolay alıştım. Babam taksi şoförüydü, başka bir yerde çalışıyordu, sonradan havalimanına geçti, erkek kardeşimle beni de dahil etti. Biz de kardeşimle beraber çalışmaya başladık, şoförlüğü de keyifle yapıyorum.

Genel olarak güzel bir izlenim var, takdir ediyorlar. Kadın müşterilerle karşılaştığımda daha mutlu oluyorlar, rahat ettiklerini söylüyorlar, kadın şoför sayısının daha da artmasını istiyorlar. Erkekler de gurur duyuyor. ‘Benim kızım da böyle araba kullansa ya da eşim de kullanmaya çalışıyor” gibi söylemlerde bulunuyor” diye konuştu. Kadınlara taksi şoförlüğü yapmaları konusunda destek olunmasını isteyen Arife Sogar, araçta bulunan takip cihazlarıyla güvende olduklarına dikkat çekti. Sogar, “Kadınlara bu meslek konusunda daha destek olunmasını istiyorum.

İzmir’de iki ay önce bir meslektaşımız öldürüldü fakat bunun dışında sıkıntılı durumlarla karşılaşmıyoruz. Tır otobüs şoförleri olduğu gibi taksi şoförlerinin de olmasının olağan bir durum olduğunu düşünüyorum. Güvenliğimiz için araçta takip cihazlarımız var, aracın sahibi ve durak nerede olduğumuzu görüyor. Ya da diğer iletişim aracımız olan telsiz her yerde çekiyor, telefonla sıkıntı yaşadığımızda onu kullanabiliyoruz” dedi. 17 yaşında kızı için 10 yıl önce şoförlüğe başladı.Taksi durağının 10 yıldır hizmet veren ilk kadın şoförü Elif Duman da işini severek yaptığını belirterek, 17 yaşında kızı olduğunu ve özellikle annesinin kendisiyle gurur duyduğunu ifade etti.

İşini kaybettikten sonra şoförlüğe başlayan Duman, seneler içinde müşterilerin ve çalışma arkadaşlarının kadın şoförlere alıştığını anlattı. Duman, sözlerine şu şekilde devam etti: “48 yaşındayım. 10 sene önce işsiz kaldım, geldim başladım. 1 sene durakta joker olarak çalıştım. 9 yıldır da devam ediyorum. İş hayatına 18 yaşımda konfeksiyonda çalışarak başladım. Ardından 15 yıl tatil köyü fotoğrafçılığı yaptım, 2 sene bir otelin santral bölümünde çalıştım.

İşsiz kalınca şoförlüğe başvurdum. Bu durağın ilk taksi şoförüyüm, ilk geldiğimde baya zorluklar yaşamıştım. Şimdi her şey iyi. 300 erkeğin içinde tek kadın olmak zordu, güçlü durmak gerekiyordu. Başlarken “Nasıl bu işi yapabiliyorsun?” diye soruyorlardı, ölümü bile göze almıştım.  Gördüğünüz gibi  kadınlarımız  iş imkanı sağlanıyor. Gurur duyuyoruz hepsiyle . iş fark etmiyor evleriniz geçindirmek için ellerinden geleni yapıyor. Bizlere de saygı duymak düşüyor. Sevgiyle…