ATSO’nun Eylül ayı meclis toplantısına katılan Vali Karaloğlu, Antalya’yı siber güvenlikte yapay zeka çalışmaları yapan şehir haline getirmek istediklerini belirtti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eylül ayı meclis toplantısında konuşan Vali Münir Karaloğlu, Antalya’yı siber güvenlik konusunda, yapay zeka çalışmaları yapan bir şehre dönüştürmek için çalışma yaptıklarını söyledi. Kentin yapay zeka konusunda gerekli alt yapısının hazır olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Antalya’da yapay zeka konusunda ve diğer konularda uygun koşulların hazırlandığını düşünüyorum. Antalya, Türkiye’ye öncülük edebilir. Bu konuda çalışmalar var. Antalya’yı yazılımda, siber güvenlikte ve yapay zekada bir üsse dönüştürürüz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

2016 yılının Antalya ve Türkiye için zor bir dönem olduğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, ateşin ortasında göreve başladığını belirterek, “Turizmde krizin kalbi Antalya değil. Fakat Antalya’da sezonu uzatmanız lazım ki 14 milyonları yakalayabilelim. Bu sene çok iyi gidiyor. Eylül, Ekim ayı verileri çok güzel. 2019 yılında hedeflediğimiz yere ulaşacağız” ifadesini kullandı ve Meclis üyelerinden gelen soruları cevaplandırdı. Vali Karaloğlu, soruların belediyelere yönelik olduğunu belirterek, “Yerel yönetimler sizin oylarınızla göreve geliyor, onları zorlayın. Sadece billboardlara fotoğraf asarak belediye başkanı olunmaz” dedi.

SURİYE, İDLİB RİSKİ

Eylül ayı ile birlikte çalışmaların yoğunlaştığını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, 12-14 Ekim’de genişletilmiş meslek komiteleri toplantısı yapmak istediklerini dile getirdi. Ekonomide, ABD ve Çin ticaret savaşında ilk etabın tamamlandığını ifade eden Başkan Çetin, “Dünyada risk korkusu artınca tahvillere ve dolara, korku azalınca borsalara ve diğer paralara yatırım artıyor. Bunlar dünya ekonomisiyle birlikte Türkiye’yi de etkilemektedir. Türkiye için önemli bir risk konusu Suriye ve İdlib meselesiydi. Türkiye İdlib’te şu ana kadar başarılı bir diplomasi yürütmüştür.  Son dönemde Avrupa ile ilişkiler düzelmektedir, ABD ile ilişkilerde de bir sakinleşme görüyoruz. Bunlar da dış ilişkilerde başarılı adımlardır. Bildiğiniz gibi, bu ay Merkez Bankası en sonunda 6 puanlık faiz artışı yapmış ve faizi gerekli noktaya çekmiştir, fakat maalesef gecikmiştir. Merkez bankası hem gecikiyor hem de piyasa ile iletişimi tam olarak yapmıyor” sözlerine yer verdi.

“İŞSSİZLİK ARTACAK”

Dövizdeki artışın, döviz kredisi olan şirketleri ve ithal girdiyle çalışan sektörleri sıkıntıya soktuğunu vurgulayan Başkan Çetin, “Otomotiv sektörü, beyaz eşya, mobilya, kuyum gibi sektörlerde daralma başladı. Otomotivde Ağustos ayında yüzde 52, beyaz eşyada yüzde 19 düşüş oldu.  Bayram etkisi de var, ama bunun üzerinde bir düşüş yaşanıyor. Geçen hafta yeni Ekonomi programı açıklandı. Bu yıl yüzde 21, gelecek yıl yüzde 16 enflasyon, güzel bir durum değildir. Fakat sorunun görülmüş olduğuna işaret etmektedir. Programda büyüme hedefleri düşürüldü. Bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl ise yüzde 2.3 oranında büyüme öngörüldü. Bu yıl yüzde 3.8 büyüme şu anda iyimser bile görünmektedir.  Yine de Türkiye, enflasyonu ve dövizi düşürmek için yüksek büyümeden vaz geçmiştir. Gelecek yıl büyümenin yüzde 2.3 hedeflenmesi, devletin hem kemer sıkacağı hem de ekonomide frene basacağı anlamına gelmektedir. İşimiz zorlaşacak, işsizlik artacak gibi görünüyor. İnşallah yapısal reformlar hızlanır ve çabuk toparlanırız” diye konuştu.

KUR ŞOKU

Antalya’nın turizmde son günlerde yüzde 21-22 düzeyinde büyüme kat ettiğini aktaran ATSO Başkanı Çetin,  bu yıl 13 milyon düzeyinin aşıldığını dile getirdi. Başkan Çetin, “Eğer kur şoku yaşamasaydık, bu yıl Antalya için çok daha başarılı bir yıl olacaktı. Onun dışında sigortalı sayısında artış Antalya’da yüzde 10, Türkiye’de yüzde 4’tür. Karşılıksız çek sayısı Türkiye’de yüzde 17 artarken, Antalya’da düşmüştür. Takibe düşen kredilerde artış bizde yüzde 4, Türkiye’de oldukça yüksek. Vergi tahsilatı artışında yine Türkiye ortalaması üzerindeyiz. Yatırımlarda, otomobil ve konut satışında da şu anda öndeyiz. Bir olumsuz kalem ihracatta görüyoruz. Sebzede bu yıl domates güvesi gibi sorunlar yaşadık. Önümüzdeki sezon için ihracata önem verilmesi gerekiyor” dedi.

BAŞKANDAN GENEL DEĞERLENDİRME

Kent kültürü konusunda valilik, belediyeler ve odalar olarak birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini bildiren Başkan Davut Çetin, “Kumluca odamızda turizmdeki gelişmeden memnuniyet getirildi. Fakat tarım ve ticaret sektöründe ekonomideki durum nedeniyle şikayet çok fazla. Tarımda maliyet artışı ciddi sıkıntı yaratmış. Batı Antalya havalimanı projesinin başlaması, ayrıca Kumluca yol çalışmalarının da artık bitmesi isteniyor. Onun dışında Turizm ve Kültür Bakanı’na Vakıf zeytinliği, Antalya Kültür Sanat, Kaleiçi Evi ile ilgili yapmak istediklerimizi ve destek ihtiyaçlarımızı da ilettik. Bakanımız Kaleiçi’ndeki durumu da gördü. Kaleiçi’nde halen yıkılması ve yeniden yapılması gereken binalar var. Ayrıca imar barışı nedeniyle özellikle SİT alanlarında yeni inşaatlara başlandığını görüyoruz. Oysa Bakanlığın bu konuda açıklaması vardır. İl Müdürümüz de açıklama yapmıştır. Bakanlıkta ve ilde her bölgenin uydu fotoğrafları bulunmaktadır. Sonradan imar barışı için yapılan inşaatlara af olmayacaktır. Bu konuya herkes dikkat etmelidir” diyerek sözlerini noktaladı. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM